Pásztó Városi

Óvoda és Bölcsőde

Tagintézmények

 Madár voltam álmomban

 

„Madár voltam álmomban”

Tehetséggondozás

PásztóVárosi ÖnkormányzatÓvodájában

 

A Nemzeti Tehetség Programban meghirdetett NTP-KKI-B-15-0154 számú pályázattal 1.800.000 Ft-ot nyert el óvodánk, melyet tehetségműhelyek működtetésére fordítunk.

 

A „Madár voltam álmomban” tehetséggondozó program két tehetségterületet ölel fel 30-30 órás foglalkozási keretben. A „Csodavár” természeti és a „Kismesterek”térbeli-vizuális tehetségműhelyek „utazásra” hívják a gyermekeket a természetbe, illetve a képzőművészet világába. Az utazás során a gyermekek társai a madarak, akik folyamatosan megjelennek a versekkel, drámajátékokkal, dalokkal, művészeti alkotásokkal, élő környezetben gazdagítják a foglalkozásokat.

Komplex módon közelítjük meg a gyermekek érdeklődési köréhez közel álló „madarak” témát, az egyéni tapasztalatokhoz, képességeikhez igazítva. A Pásztói Múzeum Csohány Galériáját látogatjuk a gyermekekkel. A kétszeres Munkácsy díjas grafikus művész Csohány Kálmán Pásztó város jeles szülötte. A galériában a gyermekek megismerkednek a grafikusi és a keramikusi munkásságának illusztris darabjaival. Visszatérő motívumai: madarak, fák, szárnyas angyalok. A múzeumi látogatások során a gyermekeket olyan művészi, érzelmi hatások, tapasztalatok, élmények érik, amelyben a pedagógiai és a kulturális értékek ötvöződnek. A téma természeti és művészeti összehangolt feldolgozása a komplex hatások pozitív erejére épít az élménypedagógia és a gazdagító-dúsító módszerek alkalmazásával.

 

A galériába feltöltött képeket itt tekintheti meg.

 

Program megvalósítói:

Balásné Major Éva, Sisákné Tóth Gabriella,

Barnákné Szádeczki Margit, Bátka Józsefné

tehetséggondozó óvodapedagógusok,

 Sárik Jánosné óvodavezető

 

 

„Tehetséghidak program” keretében benyújtotttehetséggondozáshoz szükséges eszközbeszerzési pályázaton a Kistérségi Tehetségpont Pásztó, 500.000 Ft értékű eszközt nyert el a Százszorszép Tanösvény kialakítására.  

A környezeti nevelés és az óvodai tehetséggondozás összehangolásával kívánjuk elérni a gyermekek intellektuális érzelmeinek a mozgósítását, a tehetségígéretes gyermekek érdeklődésének feltérképezését, a természeti tehetségműhely kidolgozását. Az óvoda udvarának nevelési színterén Százszorszép Tanösvény és Zöld Ovi élménypark kialakítását tervezzük, amely alkalmas a cselekvésre épülő tanulási folyamat kialakítására, az átlagon felüli adottságok, képességek azonosítására, fejlesztésére. Alkalmas a gyermekek számára érdekes, izgalmas, a kíváncsiságot felkeltő problémahelyzetekkel, felfedezésekkel, vizsgálódásokkal való találkozásra, melyek során szerzett tapasztalatok feldolgozásával fejlődik problémamegoldó, logikus gondolkodásuk. A természeti tehetségterület műhelyének a kimunkálására, terjesztésére, népszerűsítésére vállalkozunk.

 

Az NTP-OTM-MPA-12 -061 kódszámú pályázat az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett pályázati támogatásból valósult meg.

Pásztó Városi Önkormányzat Óvodája pályázatot nyújtott be, Az óvodai tehetségsegítő programok, erdei óvodai programok című pályázati felhívásra, és nyert el 1.720.000 Ft támogatást a Barátom az erdő, kalandra fel! című projekt megvalósítására.

 

TÁMOP -3.4.4/B-08/1 Országos Tehetségsegítő Hálózat kialakítása

Pályázatok